środa, 28 sierpnia 2013

Sernik z migdałami

Przyszła pora w nadrabianiu zaległości w pieczeniu. Z braku czasu trochę swoja pasję zaniedbałam ale postaram się to naprawić .
Dziś upiekłam :


                     Sernik z migdałami 

 

 

 

CIASTO
1,5 szklanki maki pszennej
125 g margaryny
50 g cukru kryształ
4 żółtka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 łyżeczki kawy instant

MASA SEROWA:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
125 ml oleju
4 żółtka
2 jajka
1 szklanka cukru kryształ
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe

PIANA:
8 białek
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo; migdały tarte około 150 g.

MASA BUDYNIOWA:
500 ml mleka
4 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250 g margaryny
5 łyżek cukru kryształ.

Dodatkowo :
płatki migdałowe i cukierki michałki.
 
 
 
 
 
 
 
 
 PRZYGOTOWANIE:
 
 
Składniki na ciasto zagniatamy i ścieramy na tarce jarzynowej na blaszkę średniej wielkości 23x32 cm. Posypujemy je kawa instant. 

Masa serowa: Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dokładamy kolejno pozostałe składniki i miksujemy na jednolita masę. Wylewamy na starte ciasto.
 Z migdałów tartych kształtujemy małe kopczyki na masie serowej.

 Przykrywamy je piana zrobioną z ubitych białek z cukrem wymieszanej z dodatkami. 
Lekko ja wyrównujemy. 
Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 70 minut. 
Po wyjęciu ale uprzednim przetrzymaniu go 15 minutach przy uchylonych drzwiczkach piekarnika studzimy go. 

Robimy masę budyniowa .
Gotujemy połowę mleka z cukrem i margaryna .
W reszcie mieszamy obie mąki i żółtka. 
Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń .

Wykładamy na zimny sernik. 
Ozdabiamy płatkami migdałowymi i startymi michałkami lub czekolada .
 Chłodzimy w lodówce. 





SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Mniam ! Wygląda bardzo ładnie, może następnym ciastem jakie zrobię będzie właśnie ten sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam sernika, chyba muszę zrobić jak Ty i w końcu go upiec.

    OdpowiedzUsuń