środa, 7 sierpnia 2013

Krucha tarta z nektarynką

 
 

Krucha tarta z nektarynką

 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto :
100 g margaryny
2 żółtka
3 łyżki mleka
200 g maki pszennej
Masa:
2 żółtka
250 ml śmietany
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki mąki pszennej
5 nektaryn
rodzynki około 3 garści.
 
 
 
 
 Składniki na ciasto szybko ze sobą łączymy.
Zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce. 
Formę do tarty smarujemy margaryną a następnie posypujemy delikatnie mąką . 
Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na wielkość formy .
Wykładamy lekko dociskając. 
Nakłuwamy widelcem i zapiekamy 10 minut w temp 180 stopni C.
 
 Wyjmujemy z piekarnika.
 Masa: Rozmącamy mąkę z żółtkami i śmietaną .oraz cukrem.
 Nektaryny kroimy w ćwiartki. Na podpieczone ciasto wykładamy owoce skórką do dna i zalewamy masą .
 Posypujemy rodzynkami. .
Zapiekamy 30 minut w temp 180 stopni C. 
 
 
 
 
 
 
 
 

5 komentarzy: