wtorek, 20 sierpnia 2013

Kołacz gruszkowo śliwkowy

            

 

 

    Kołacz gruszkowo śliwkowy

 


 Składniki:
4 gruszki
15 dużych śliwek
50 g cukru kryształ
1 łyżka miodu 

Ciasto
150 g cukru
150 g margaryny
200 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
3 jajka






SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szykujemy potrzebne składniki do przygotowania ciasta. 
 Gruszki obieramy. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. 

Do garnka wsypujemy 50 g cukru i podgrzewając karmelizujemy .
Dodajemy miód i pokrojone gruszki .
Energicznie mieszamy około 5 minut. 
 Formę wykładamy folią lub papierem do pieczenia.
Wylewamy, do tortownicy o średnicy 23 cm, przestudzone owoce z karmelem.
Śliwki wydrążamy z pestek i układamy gdzieniegdzie na gruszkach. 
 Miękką margarynę miksujemy z cukrem (150 g ) , po chwili dodajemy żółtka jaj. 
 Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy maślanej.
 Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy kolejne 5-10 minut. 
 Gotowe ciasto wykładamy na warstwę owoców. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy 45 minut. Studzimy w formie .
Gdy przestygnie obracamy dnem do góry i wykładamy na talerz tak by owoce były na górze ciasta.
Delikatnie ściągamy folię . 




1 komentarz: