składniki:
50 g świeżych drożdży
1 kg maki pszennej
3/4 szklanki oleju
szczypta soli
500 ml ciepłego mleka
2 jajka
1 szklanka cukru kryształ
nadzienie:
400 g świeżych jagód
2 łyżki cukru kryształ
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
dodatkowo :
mleko do smarowania bułek
W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże z cukrem.
Dosypujemy do nich mąkę ,sól. Wbijamy jajka. Wyrabiamy. Dolewamy pod koniec wyrabiania olej.
Odstawiamy ciasto na około 60 minut by podwoiło swą objętość.
Po tym czasie dzielimy na równe kawałki i kształtujemy okrągłe placuszki. Zostawiamy je na kolejne 15 minut.
Jagody wcześniej opłukane łączymy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.
Na każdy placuszek nakładamy po łyżce jagód .
Zlepiamy dokładnie i układamy na posypanej mąką blasze.
Odstawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut aż bułki nabiorą złotego koloru.
Chyba się skuszę, uwielbiam jagodzianki a własnej roboty będą jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńhttps://pannakblog.blogspot.de
Czy można je zrobić z jagód mrożonych? Jak myślisz?
OdpowiedzUsuń