CIASTO
200 g margaryny
400 g mąki pszennej
100 g cukru kryształu
4 jajka
2 łyżki śmietany 12 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
2 słoiczki powideł śliwkowych
GALARETKA
2 op.galaretki truskawkowej.
0,5 kg truskawek świeżych
MASA
250 g masła
500 ml mleka
5 żółtek
200 g cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto:
Margarynę ,mąkę z proszkiem i amoniakiem oraz z żółtkami i
śmietaną mieszamy i zarabiamy ciasto.
Dzielimy na dwie części i każda wałkujemy podsypując mąką .
Wykładamy do blaszek o wym 32 x 25 cm .
Białka ubijamy z cukrem na pianę .
Ciasta smarujemy powidłami, a następnie wykładamy pianę z
białek.
Pieczemy w temp 200 stopni około 30 minut.
Masa :
Masło ucieramy. Z reszty składników gotujemy budyń .
Do utartego masła dodajemy wystudzony budyń .
Przekładamy nim ciasta. Studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na op .
Truskawki dzielimy na pół i układamy na wierzchu ciasta.
Zalewamy tężejącą galaretką.
Chłodzimy ok 2 godzin.
Szkoda że skończył sie sezon na pyszne truskawki prosto z krzaczka :/
OdpowiedzUsuńAle przepis super :D
Pozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com