czwartek, 29 stycznia 2015

Kakaowy sernik z bita śmietaną

      " Kakaowy sernik z bitą śmietaną" 







Składniki ; 

CIASTO ; 

250 g margaryny
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru kryształ
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


SERNIK:

1 kg sera trzykrotnie mielonego
2 budynie waniliowe
7 żółtek
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru kryształ
0,5 szklanki oleju 

MASA ŚMIETANOWA;

500 ml śmietany kremówki
2 śmietan fixy
0,5 szklanki cukru pudru
kakao granulowane do posypania






 SPOSÓB WYKONANIA:

Przygotowujemy ciasto.

Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto miksujemy, a następnie szybko zagniatamy. Dzielimy w proporcjach 1/3 do 2/3 .
 Mniejszą część chowamy do zamrażalki,
 większą wykładamy blaszkę 32 x 25 cm. Podpiekamy 20 minut w temp 180 stopni C.
                   Wyjmujemy i studzimy.


Przygotowujemy sernik.:

Żółtka miksujemy z cukrem.
 Porcjami dodajemy ser i resztę składników.
Miksujemy około 10 minut.
Przelewamy na podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na 55 minut.
 Po upieczeniu wyjmujemy  i ścieramy na   wierzch schłodzone ciasto.
 Wstawiamy ponownie na 15 minut.
Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Ciasto studzimy.

Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Pod koniec wsypujemy śmietan fixy.
Wykładamy na ciasto.
Posypujemy kakao i chłodzimy.






                   
                        Smacznego !!!!!!!!!!

2 komentarze: