czwartek, 21 sierpnia 2014

Torcik gruszkowo - porzeczkowy

        Torcik gruszkowo - porzeczkowy 



                                       Składniki;

Ciasto:

200 g miękkiej margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanka cukru kryształ
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

4 białka
0,5 szklanki cukru kryształ
3 łyżki maku niebieskiego
3 łyżki wiórek kokosowych

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki 36 % 
2 zagęstniki do śmietany
0,5 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

2 duże gruszki
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki niskosłodzonego
2 łyżki cukru.




                       


                      Sposób przygotowania;


Ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem.
Ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku.
 Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 3 części.

Beza:

Ubijamy białka na sztywno, a pod koniec wsypujemy cukier .

Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem , posypujemy delikatnie mąką.
Na niej rozmarowujemy 1 część ciasta.
Wykładamy 1/3 część bezy. Posypujemy delikatnie cukrem i makiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C  piekarniku  około 20 minut.
Czynność tą  powtarzamy z tym, że jedną część ciasta zamiast makiem posypujemy wiórkami kokosowymi. 
Gotowe krążki ciasta studzimy.

Masa śmietanowa:

Ubijamy śmietanę na sztywno, a następnie wsypujemy cukier puder z zagęstnikami.

Na jeden krążek ciasta  z makiem wykładamy porcje śmietany ,posypujemy pokrojoną w kostkę gruszką i robimy kleksy z dżemu wokół brzegu ciasta.
Przykrywamy krążkiem z wiórkami i ponownie wykładamy  śmietanę, postawiamy jej około 2 łyżek do ozdoby.
Przykrywamy masę śmietanową ostatnim krążkiem ciasta i dekorujemy owocami i dżemem.
Chłodzimy 2 h w lodówce .




9 komentarzy: