wtorek, 28 lutego 2012

"Filet kurczaka z cukinią"

Cukinia tak przeze mnie wyczekiwana i wypatrywana, kiedy tylko pojawi się na krzakach w ogródku. W połączeniu z filetem z kurczaka i odrobiną miodu doskonała.






Składniki:

2 pojedyńcze filety z kurczaka,
600 g cukinia,
papryka mielona słodka,
pieprz do smaku,
olej do smażenia,
1 łyżeczka sosu sojowego,
1 łyżka miodu prawdziwego,
1 cebula ,
1/2 łyżeczki curry Prymat



Cebule kroimy w kostkę ,a cukinię w plastry. Podsmażamy razem na rozgrzanym oleju.
Oprószamy lekko curry oraz dodajemy sos sojowy i miód.
Filety z kurczaka lekko rozbijamy i oprószamy pieprzem i słodką mieloną papryką.
Cukinie wykładamy na talerz ,a między czasie smażymy filet na pozostałym na patelni tłuszczu.
Wykładamy na usmażoną cukinie.

Podajemy na lekko oprószonym ziołami talerzu jeszcze ciepłe.



Przyznam szczerze ,że nawet mój mąż nie lubiacy cukini zjadł ze smakiem i zdziwił się, że ona może tak dobrze smakować . Z dodatkiem kawałka mięsa doskonałe danie.

piątek, 3 lutego 2012

Rolada , ach ta rolada

                       Rolada z galaretką truskawkową






Składniki :
   4 jajka
   120 g cukru
   120 g mąki
   1 łyżeczka proszku do pieczenia


 Masa :
    1 kostka margaryny
    2 łyzki mąki
    3/4 szklanki mleka
   1 buteleczka barwnika spożywczego
    2 żółtka
oraz pół szklanki cukru


Dodatkowo :
   2 galaretki truskawkowe Winiary + 3 szklanki wody
    owoce do ozdoby
    posypka cukrowa


Jajka ubijam z cukrem do białości.
Dodaje delikatnie dosypujac mąkę z proszkiem do pieczenia.
Szykuję dwie formy; keksówkę i zwykłą prostokątną blaszke. Smaruję i wykładam folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 
Przygotowane ciasto wylewam do keksówki ,około 1 cm ,a reszte ciasta do zwykłej blaszki.
Ciasto w keksówce piekę w temeraturze 170 stopni przez 20 minut ,a to drugie 35 minut w tej samej temperaturze.
Większe ciasto po upieczeniu wykładam na wilgotną ściereczkę i zwijam dłuższym bokiem w rulon.
Gdy ciasto przestygnie w ściereczce, odwijam i smaruję wcześniej rozpuszczoną w 3 szklankach wody galaretką.
Zwijam zpowrotem i schładzam w lodówce.


Masa ;
Łyżkę margaryny i 2 łyżki mąki rozpuszczam w rondelku, dolewam zimne mleko i gotuję.
Zestawiam z ognia i dodaje cukier ,żółtka i barwnik spożywczy.
Dokładnie mieszam i studze.
Pozostałą margarynę ucieram i łączę z wystudzoną masą.


Teraz składamy ciasto.
Ciasto z keksówki wyciagam , to jest nasza podstawa.:
Smaruje 1 cm warstwę masy.
Nakładam  na nią zwinięty placek z galaretką ,delikatnie dociskam .
Smarujem  resztą masy całą powierzchnię ciasta.
Dekoruję owocami i posypką .
Chłodzę jeszcze około 2 godzin w lodówce.