piątek, 3 lutego 2012

Rolada , ach ta rolada

                       Rolada z galaretką truskawkową






Składniki :
   4 jajka
   120 g cukru
   120 g mąki
   1 łyżeczka proszku do pieczenia


 Masa :
    1 kostka margaryny
    2 łyzki mąki
    3/4 szklanki mleka
   1 buteleczka barwnika spożywczego
    2 żółtka
oraz pół szklanki cukru


Dodatkowo :
   2 galaretki truskawkowe Winiary + 3 szklanki wody
    owoce do ozdoby
    posypka cukrowa


Jajka ubijam z cukrem do białości.
Dodaje delikatnie dosypujac mąkę z proszkiem do pieczenia.
Szykuję dwie formy; keksówkę i zwykłą prostokątną blaszke. Smaruję i wykładam folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 
Przygotowane ciasto wylewam do keksówki ,około 1 cm ,a reszte ciasta do zwykłej blaszki.
Ciasto w keksówce piekę w temeraturze 170 stopni przez 20 minut ,a to drugie 35 minut w tej samej temperaturze.
Większe ciasto po upieczeniu wykładam na wilgotną ściereczkę i zwijam dłuższym bokiem w rulon.
Gdy ciasto przestygnie w ściereczce, odwijam i smaruję wcześniej rozpuszczoną w 3 szklankach wody galaretką.
Zwijam zpowrotem i schładzam w lodówce.


Masa ;
Łyżkę margaryny i 2 łyżki mąki rozpuszczam w rondelku, dolewam zimne mleko i gotuję.
Zestawiam z ognia i dodaje cukier ,żółtka i barwnik spożywczy.
Dokładnie mieszam i studze.
Pozostałą margarynę ucieram i łączę z wystudzoną masą.


Teraz składamy ciasto.
Ciasto z keksówki wyciagam , to jest nasza podstawa.:
Smaruje 1 cm warstwę masy.
Nakładam  na nią zwinięty placek z galaretką ,delikatnie dociskam .
Smarujem  resztą masy całą powierzchnię ciasta.
Dekoruję owocami i posypką .
Chłodzę jeszcze około 2 godzin w lodówce.





1 komentarz: