Tort dla Mikołaja
Składniki;
8 jajek
250 g maki pszennej
250 g cukru kryształ
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przełożenie:
1 masa truskawkowa Dr.Oetker
1 masa śmietanowa Dr.Oetker
1000 g śmietany 36 %
Do ozdoby
motylki Dr.Oetker
ptasie mleczko
1 pomarańcza
1 tabliczka czekolady
Poncz:
250 ml wody
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno dosypujemy cukier.
Kolejno dodajemy po jednym żółtko.
Miksujemy na najniższych obrotach.
Wsypujemy przesianą mąkę i proszek z kakao.
Delikatnie miksujemy.
Delikatnie miksujemy.
Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy 45 minut w temp 170 stopni.
Po upieczeniu kroimy na 3 blaty ,nasączamy ponczem.
Przygotowujemy masy wg przepisu na opakowaniu.
Przekładamy nimi blaty biszkopta.
Smarujemy boki i posypujemy startą czekoladą.
Wierzch ozdabiamy kawałkami ptasiego mleczka i motylkami oraz plastrami pomarańczy.
Wszystkiego najlepszego dla synka! Piękny tort!!! :)
OdpowiedzUsuńTort wspaniały, a Mikołaj podobny do mamy
OdpowiedzUsuń