Składniki:
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru kryształ
2 płaskie łyżeczki soli
2 jajka
125 ml mleka ciepłego
100 g roztopionej margaryny
3 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo;
ok. 1 kg farszu z kapusty i grzybów
1 białko
Sposób wykonania;
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z odrobina cukru i mąki.
Resztę mąki wsypujemy do miski ,dodajemy cukier ,sól oraz jajka. Mieszamy delikatnie. Dodajemy wyrośnięty rozczyn.
na koniec wlewamy wystudzoną margarynę . Wyrabiamy lśniące ciasto.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Dzielimy ciasto na 2 części.
Wałkujemy na prostokąt.
Nakładamy farsz z kapusty i grzybów.
Zwijamy w roladę . Kroimy na 2 cm kawałki.
Smarujemy rozmąconym białkiem.
Układamy na blaszce i pieczemy 40 minut w temp 175 stopni C.
Bardzo lubię, piękne ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń