Składniki;
250 g margaryny
2 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
3 jajka
100 g orzechów laskowych KRESTO
1/2 szklanki rodzynek KRESTO
1 szklanka wiórek kokosowych KRESTO
DEKORACJA;
polewa czekoladowa:
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki kakao
wiórka kokosowe i orzechy laskowe do ozdoby
SPOSÓB WYKONANIA;
Na suchej patelni prażymy kasze mannę aż nabierze słomkowego koloru.
Orzechy laskowe mielimy w malakserze.
W garnku o grubym dnie gotujemy mleko z margaryna i cukrem. Wsypujemy kaszę i gotujemy aż masa zgęstnieje.
Studzimy. Ubijamy jajka na puszysta masę.
Wlewamy do kaszy.
Miksujemy.
Wsypujemy kolejno rodzynki, orzechy laskowe,wiórka kokosowe. Miksujemy.
Przelewamy masę do tortownicy o średnicy 26 cm .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i polewamy polewą czekoladową .
Śmietanę ,cukier i kakao podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Mazurek pierwsza klasa, pycha :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł,musi pysznie smakować:)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń