czwartek, 20 lutego 2014

Mazurek turecki

                   Mazurek turecki z bakaliami

  

Składniki;

250 g margaryny
2 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki cukru 
1 szklanka mleka
3 jajka
100 g orzechów laskowych KRESTO
1/2 szklanki rodzynek KRESTO
1 szklanka wiórek kokosowych KRESTO


DEKORACJA;

polewa czekoladowa:

2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki kakao

wiórka kokosowe i orzechy laskowe do ozdoby



 

                              

                                       SPOSÓB WYKONANIA;

Na suchej patelni prażymy kasze mannę aż nabierze słomkowego koloru.
Orzechy laskowe mielimy w malakserze.
W garnku o grubym dnie gotujemy mleko z margaryna i cukrem. Wsypujemy kaszę i gotujemy aż masa zgęstnieje.
Studzimy. Ubijamy jajka na puszysta masę.
 Wlewamy do kaszy.
 Miksujemy. 
Wsypujemy kolejno rodzynki, orzechy laskowe,wiórka kokosowe. Miksujemy. 
Przelewamy masę do tortownicy o średnicy 26 cm .
 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i polewamy polewą czekoladową . 
Śmietanę ,cukier i kakao podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia się cukru. 



4 komentarze: