Rolada wykonana z chleba tostowego z dodatkiem świeżego ogórka ,czerwonej papryki , sera żółtego . Wyglądem zachwyca, smakiem podbija nasze kubki smakowe .
Rolada z chleba tostowego z ziarnami
SKŁADNIKI;
9 kromek chleba tostowego z ziarnami
1/2 ogórka szklarniowego
kawałek czerwonej papryki
130 g masła
125 ml śmietany 12 %
150 g wędliny lub cienko pokrojonej parówki
5-6 plastrów żółtego sera.
mak niebieski do dekoracji
Sposób wykonania:
Kromki chleba tostowego pozbawiamy skórki obcinając ją ostrym nożem.
Układamy na foli aluminiowej po 3 kromki obok siebie tworząc prostokąt. Smarujemy każdy kawałek śmietaną i posypujemy makiem.
Przykrywamy folią .
Wałkiem delikatnie wałkujemy chleb. Odwijamy folie od strony niesmarowanej śmietaną .
Masło ucieramy mikserem. Dodajemy do niego drobno pokrojoną paprykę i ogórka. Ser żółty cienko kroimy.
Na tak przygotowanym podkładzie rolady układamy plastry wędliny następnie sera.
Smarujemy masłem z warzywami.
Zwijamy ciasno chleb w rulon zawijając go równocześnie ściśle folią .
Chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Kroimy przed podaniem w plastry grubości 2 cm.
Bardzo ładne roladki.Smakowite.
OdpowiedzUsuń