poniedziałek, 24 lutego 2014

Schab w pomarańczy

        Schab w pomarańczy ze szpinakiem.






Składniki:
 
8 plastrów schabu wieprzowego
1 duża pomarańcza
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
3 ząbki czosnku
olej do smażenia. 

Dodatkowo:

1 opakowanie szpinaku Hortex
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła.
sól i pieprz do smaku.



 Sposób przygotowania:

Schab pokrojony na 1 cm plastry nacieramy drobno pokrojonym czosnkiem.
 Układamy w szerokiej misce porcje mięsa, solimy i posypujemy pieprzem.
 Przykrywamy kolejnymi plastrami i także doprawiamy do smaku.
Gdy już mamy wszystkie mięso w misce wyciskamy na nie sok z jednej pomarańczy. 
Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
Po wyjęciu mięsa osuszamy je  ręcznikami papierowymi.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy schab z obu stron na złoty kolor.

Na drugiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę, a następnie dodajemy rozdrobniony szpinak. Smażymy chwilę .
 Doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerz wykładamy porcje szpinaku a na niego plastry schabu. Ozdabiamy plastrami pomarańczy.






                                   Smacznego

3 komentarze: