Składniki:
8 plastrów schabu wieprzowego
1 duża pomarańcza
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
3 ząbki czosnku
olej do smażenia.
Dodatkowo:
1 opakowanie szpinaku Hortex
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła.
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Schab pokrojony na 1 cm plastry nacieramy drobno pokrojonym czosnkiem.
Układamy w szerokiej misce porcje mięsa, solimy i posypujemy pieprzem.
Przykrywamy kolejnymi plastrami i także doprawiamy do smaku.
Gdy już mamy wszystkie mięso w misce wyciskamy na nie sok z jednej pomarańczy.
Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
Po wyjęciu mięsa osuszamy je ręcznikami papierowymi.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy schab z obu stron na złoty kolor.
Na drugiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę, a następnie dodajemy rozdrobniony szpinak. Smażymy chwilę .
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz wykładamy porcje szpinaku a na niego plastry schabu. Ozdabiamy plastrami pomarańczy.
Smacznego
Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie :)))
OdpowiedzUsuńmiło mi chętnie odwiedzę .
UsuńBardzo fajne danie na obiad :)
OdpowiedzUsuń