Oponki
Składniki :
200 g margaryny
400 g mąki pszennej wcześniej przesianej przez sito
250 g sera białego chudego
4 łyżki cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder
i
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do miski.
Miksujemy robotem, a potem zagniatamy na jednolite ciasto.
Wykładamy je na stolnice i wałkujemy na około 5 mm placek.
Szykujemy sobie zwykłą szklankę i kieliszek .
Najpierw wycinamy szklanką kółka, a następnie w kółku kieliszkiem mniejsze kółeczko.
Ja smażę także te kółeczka małe, bo i one dzieci chętnie zjadają .
Pamiętajmy przy wycinaniu by szklankę oprószać mąką .
W garnku rozgrzewamy olej ,zmniejszamy ogień i smażymy oponki na rumiano.
Wyciągamy delikatnie do miski i od razu posypujemy dość grubo cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz