SKŁADNIKI:
Ciasto:
50 g margaryny roztopionej
0,75 szklanki cukru
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maku Kresto
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
3 łyżki soku z brzoskwiń
1 puszka brzoskwiń
500 ml śmietany 36 %
0,5 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
0,5 szklanki rodzynek Kresto
100 ml czystej wódki
250 ml śmietanki 36 %
1 łyżka żelatyny
50 ml wody
2 łyżki cukru pudru
SPOSÓB WYKONANIA;
Ciasto:
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier.
Dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem.
Dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem.
Wsypujemy pomału do ubitych białek.
Na koniec wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę . Miksujemy delikatnie.
Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 30 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy ,studzimy i kroimy na 3 równe blaty.
Masa śmietanowa:
Ubijamy śmietanę 36 % na sztywno razem z cukrem pudrem. Żelatynę moczymy w 1/2 szklance zimnej wody, wlewamy 3 łyżki soku z brzoskwiń i podgrzewamy aż się rozpuści.
Brzoskwinie kroimy w kostkę ,odkładamy kilka do dekoracji.
Rodzynki zalewamy wódką i moczymy 30 minut, następnie odcedzamy, a do alkoholu dolewamy 3/4 szklanki soku z brzoskwiń.
1 łyżkę ubitej śmietany mieszamy z żelatyną .
Wlewamy do reszty śmietany i miksujemy.
W tortownicy układamy jeden blat ciasta makowego.
Skrapiamy go wódką wymieszaną z sokiem.
Przykrywamy połową masy śmietanowej, posypujemy brzoskwiniami wymieszanymi z rodzynkami.
Przykrywamy drugim nasączonym ponczem blatem makowym. Wykładamy resztę masy śmietanowej i posypujemy owocami i rodzynkami.
Przykrywamy trzecim blatem.
Dekoracja;
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy roztopioną uprzednio moczoną w wodzie żelatynę. Miksujemy.
Ozdabiamy boki i wierzch tortu.
Dekorujemy pokrojonymi w plastry brzoskwiami i rodzynkami. Możemy ozdobić winogronem.
Fajny tort, podeślij kawałek do kawki.:)
OdpowiedzUsuńzapraszam
UsuńSmakowicie wygląda, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
dziękuję
UsuńMmm, wygląda naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńTy,to rozpieszczasz tą swoją rodzinę.Przecież to się na ekranie rozpuszcza,takie to jest smakowite.
OdpowiedzUsuńbleeeeeeeeeeeeeeeeee
OdpowiedzUsuńtaka/ taki jesteś odważna to nie pisz jako anonim. Wszystkie takie komentarze będę kasować .!
UsuńPrześliczny! Tort makowy to ostatnio mój hit :)
OdpowiedzUsuńPatrząc na taki tort ma się wrażenie ze świat to bajkowe marzenia - a smak ciasta to istny raj na języku - Nawet we śnie nie można wyobrazić sobie nic cudowniejszego -W poezji zapisane wspomnienia-
OdpowiedzUsuńCiast-tortów -rolad - serników nie jadł bym tylko na obiad ale po obiedzie jako deser-na śniadanie-na kolację i podwieczorek -jestem łasuchem - i wzrokowcem - co dla oczu -to i dla języka-też dla serca--Kto tworzy takie cuda -powinien być szanowany- i noszony na rękach- oczywiście przez najbliższych---Słonecznego nastroju życzę
OdpowiedzUsuń