Forszmak lubelski
0k
.1 kg karkówki wieprzowej,
100 g kiełbasy wędzonej,
100 g wędliny np.. szynka,
2
ogórki kiszone,
2
ogórki konserwowe
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany osiemnaście
proc.,
2 -3
liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
olej do smażenia,
1 l wody
2 kostki rosołowe
1 cebula biała,
2 łyżki mąki pszennej
Szykujemy składniki potrzebne do przygotowania dania.
Pokrojona wędlinę przesmażamy na 3 łyżkach oleju.
Mięso z karkówki smażymy w innym rondlu.
Do wędliny dodajemy cebulę ,a po chwili smażenia razem oprószamy mąką .
Do garnka z karkówką dodajemy zawartość patelni i ziele angielskie oraz liście laurowe.
Dodajemy kostki i zalewamy wodą . Gotujemy około 1 godziny razem.
Pod koniec łączymy z przecierem i pokrojonymi w plastry ogórkami.
Doprawiamy do smaku pieprzem i zaprawiamy śmietaną .
Energicznie mieszamy ,zagotowujemy i mamy gotowe danie.
Podajemy z chlebem lub ziemniaczkami.
Szczerze mówiąc pierwsze słyszę o tego typu daniu :) Muszę sama przyrządzić!
OdpowiedzUsuńpolecam,bo warto
UsuńJest wspanialy na wet to pyszne i słodkie
OdpowiedzUsuńŚwietny forszmak.Dawno nie robiłem.Przeważnie robię forszmak dragomirowski,ale ten też wypróbuje.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i fajny blog, dołączam do grona obserwatorow
OdpowiedzUsuń