Składniki:
Ciasto;
150 g margaryny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki maki pszennej
2 żółtka
Pianka:
2 białka
0,5 szklanki cukru
50 g tartych migdałów BackMit
Dodatkowo:
Polewa czekoladowa
posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto najpierw miksujemy a następnie szybko zagniatamy rękami.
Zawijamy w folie spożywcza i chłodzimy 30 minut w lodówce.
Następnie wykładamy do tortownicy 26 cm ,nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temp 200 stopni C.
Wyjmujemy z piekarnika
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Pod koniec wsypujemy tarte migdały.
Smarujemy pianka cała powierzchnie mazurka i ponownie wstawiamy na 15 minut do pieczenia.
Wyjmujemy.
Ozdabiamy polewa czekoladowa i posypka cukrową .
wspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuńMoże coś wytrawnego.Ja od Twoich słodyczy czuję cm w pasie.Wspaniałe wypieki.
OdpowiedzUsuńpostaram się poprawić :)
UsuńMmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Fajny pomysł, mazurek mi się ciągle kojarzy tylko z Wielkanocą :)
OdpowiedzUsuń