Tort "Józefa"
Tort składa się z 3 warstw:
Ciasto orzechowe;
200 g tartych orzechów laskowych
4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
150 G masła lub margaryny
Ciasto z makiem;
4 jajka
100 g cukru
1/2 szklanki maku
80 g mąki pszennej
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki 36 %
400 ml naturalnego jogurtu
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny Prymat
100 ml gorącej wody
Dodatkowo:
Brzoskwinie z puszki
motylki i perełki do ozdoby
krążki polewy
Sposób przygotowania;
Ciasto orzechowe:
Tarte orzechy łaczymy z mąką, kakao i
proszkiem do pieczenia. Margarynę lub masło miksujemy z cukrem na
puszytą masę . Wsypujemy pomału sypkie produkty. Gotwa mase wykładamy na
dno tortownicy 26 cm.
Pieczemy w nagzranym piekarniku do 180 stopni około 20 minut. Wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Ciasto z makiem.
Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od
białek. Białka ubijamy na sztywno poczym wsypujemy do nich cukier.
Kolejno wlewamy żółtka, a pod koniec mąkę z proszkiem i mak.
Przelewamy do tej samej tortownicy co pieklismy ciasto orzechowe.
Pieczemy je 15 minut w temp. 180 stopni.
Wyjmujemy i studzimy.
Blat ciasta z makiem wkładamy z powrotem do tortownicy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wlewamy do niej jogurt i nadal miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie ,gdy przestygnie łączymy z masą.
Na wierzch ciasta z makiem wykładamy pokrojone w plastry brzoskwinie.
Zalewamy masą śmietanową . Z 5 łyżek zostawiamy do ozdoby.
Ciasto orzechowe delikatnie kroimy na 6 części.
Układamy je delikatnie nachodzące na siebie na masie śmietanowej.
Dekorujemy śmietaną, plastrami brzoskwiń i ozdobami cukrowymi oraz krążkami polewy.
Chłodzimy 3 godziny w lodówce.
Myśle ,że ten tort smakowałby mojej mamie i babci moich dzieci .
Szkoda, że bliscy tak szybko odchodzą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz