poniedziałek, 3 lutego 2014

Doughnuts

Bardzo Tłusty Czwartek 2014

       

                             Doughnuts

 

Amerykańskie pączki z dziurką   wymyślone przez 16 letniego amerykańskiego chłopca pływającego na statkach  Hansona Gregory . Zwykłe pączki obciekające tłuszczem znudziły mu się, a więc trochę je spłaszczył,  zrobił po środku dziurkę i w ten sposób powstały  Doughnuts.   Teraz w każdej kawiarni mają swoich smakoszy, którzy jedząc pączka popijają go kawą.  Choć podczas wyrabiania ciasto lubi   się kleić do rąk i jest przy nich więcej pracy niż przy tradycyjnych smakiem swym i wyglądem rekompensują nam trud włożony w ich wykonanie.  


                                                               


                                                                   SKŁADNIKI:
 
3 szklanki mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
1 jajko
3/4 szklanki  ciepłego mleka
3 łyżki wody
1/2 szklanki cukru kryształ
3 łyżki oleju
3 łyżki czystej wódki

Dodatkowo:
olej do smażenia
wiórka kokosowe kolorowe
polewa czekoladowa w kształcie kółek
perełki cukrowe

Lukier:
1 białko
cukier puder






Sposób wykonania:


Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski.
 Drewnianą łyżką mieszamy energicznie a potem jeszcze wyrabiamy ręką .
 Gdy ciasto odchodzi od miski ,przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po tym czasie wykładamy je na stolnice i wykrawamy szklanką kółka, a kieliszkiem od wódki mniejsze kółeczka po środku pączków.
Odkładamy tak przygotowane pączusie na czystą ściereczkę by nam podrosły. 
Rozgrzewamy olej w szerokim garnku i smażymy z obu stron na rumiano.
 Wykładamy na blaszkę czy tackę wyścielaną ręcznikami papierowymi.
Gdy pączki są już zimne robimy lukier .
Ubijamy białko ,wsypujemy do niego cukier puder.
Maczamy pączki w lukrze lekko go strzepujemy i układamy nasze Doughnuts z powrotem na czystej tacce.
Ozdabiamy kolorowymi wiórkami kokosowymi,  dyski polewy łamiemy na pół i układamy ozdobnie na lukrze. Gdzieniegdzie wtykamy perełkę cukrową .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz