Doughnuts
Amerykańskie pączki z dziurką wymyślone przez 16 letniego amerykańskiego chłopca pływającego na statkach Hansona Gregory . Zwykłe pączki obciekające tłuszczem znudziły mu się, a więc trochę je spłaszczył, zrobił po środku dziurkę i w ten sposób powstały Doughnuts. Teraz w każdej kawiarni mają swoich smakoszy, którzy jedząc pączka popijają go kawą. Choć podczas wyrabiania ciasto lubi się kleić do rąk i jest przy nich więcej pracy niż przy tradycyjnych smakiem swym i wyglądem rekompensują nam trud włożony w ich wykonanie.
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
1 jajko
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki wody
1/2 szklanki cukru kryształ
3 łyżki oleju
3 łyżki czystej wódki
Dodatkowo:
olej do smażenia
wiórka kokosowe kolorowe
polewa czekoladowa w kształcie kółek
perełki cukrowe
Lukier:
1 białko
cukier puder
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do
miski.
Drewnianą łyżką mieszamy energicznie a potem jeszcze wyrabiamy
ręką .
Gdy ciasto odchodzi od miski ,przykrywamy je ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wykładamy je na stolnice i wykrawamy szklanką kółka, a kieliszkiem od wódki mniejsze kółeczka po środku pączków.
Odkładamy tak przygotowane pączusie na
czystą ściereczkę by nam podrosły.
Rozgrzewamy olej w szerokim garnku i
smażymy z obu stron na rumiano.
Wykładamy na blaszkę czy tackę
wyścielaną ręcznikami papierowymi.
Gdy pączki są już zimne robimy lukier .
Ubijamy białko ,wsypujemy do niego cukier puder.
Maczamy pączki w lukrze lekko go strzepujemy i układamy nasze Doughnuts z powrotem na czystej tacce.
Ozdabiamy kolorowymi wiórkami
kokosowymi, dyski polewy łamiemy na pół i układamy ozdobnie na lukrze.
Gdzieniegdzie wtykamy perełkę cukrową .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz