Składniki:
4,5 kg ogórków gruntowych
4 litry wody
1 szklanka soli
Do 1 słoika:
5 plastrów marchwi
3 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
Zalewa:
4 szklanki cukru
4 szklanki octu
4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ogórki kroimy w plastry.
Zalewamy je wodą wymieszana ze solą .
Odstawiamy na 1 godzinę .
Następnie odsączamy ogórki z solanki. Marchewkę obieramy i tniemy w plastry. Składniki zalewy gotujemy często mieszając. Przyprawy wkładamy do słoików, a następnie wkładamy ogórki i marchewkę .
Zalewamy zalewą .
Gotowe słoiki z sałatka pasteryzujemy 10 minut.
Ja ułożyłam ogórki dość ściśle i zostało mi sporo zalewy.
Możemy ja wykorzystać do następnej sałatki przechowując ją np w lodówce..
Idealna na zimowy czas :)
OdpowiedzUsuń