"Pączki pełne białego puchu"
Składniki;
7 żółtek
1 jajko
60 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
5 szklanek mąki pszennej
150 g margaryny roztopionej
Dodatkowo :
olej do smażenia
polewa w kształcie dysków
Nadzienie- biały puch:
500 ml śmietanki kremówki
100 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
100 ml goracej wody
150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym.
Sposób wykonania:
Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki.
Odstawiamy by rozczyn podrósł. Żółtka i jajko miksujemy z cukrem.
Do sporej miski wsypujemy mąkę ,żółtka i wlewamy rozczyn. Wyrabiamy.
Pod koniec wlewamy margarynę. Wyrabiamy tak długo aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od miski i naszej ręki.
Odstawiamy na 60 minut by podrosło.
Wykładamy na stolnice i rwiemy kawałki ciasta lub wycinamy kółka szklanką .
Układamy pączki na ściereczce i zostawiamy na 10 minut.
W szerokim garnku grzejemy olej.
Smażymy pączki z obu stron średnio 2 minuty .
Wyjmujemy na ręczniki papierowe by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Studzimy.
Przekrawamy na dwie części.
Robimy nadzienie:
Miksujemy śmietanę kremówkę, pod koniec wsypujemy cukier puder.
Żelatyne zalewamy goracą wodą , mieszamy i studzimy.
Wlewamy do ubitej śmietany.
Całość mieszamy z serkiem waniliowym.
Do szprycy nakładamy nadzienie i wyciskamy na połowę pączka.
Przykrywamy drugą połowką .
Ozdabiamy kleksem bitej śmietany i posypką.
Polecam i życzę smacznego
Ale pomysłowe;) Pysznie wyglądają! Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńLubię takie pączusie.Kiedyś widziałem takie w cukierni.Pamiętam zdejmowałem wieczko i najpierw jadłem denko.
OdpowiedzUsuńchętnie zjadłabym takiego pączusia!
OdpowiedzUsuń