środa, 5 lutego 2014

Sernik z makiem

Serniki dla Miksera - edycja 1.14


  Karnawałowy sernik z migdałami i makiem








Sernik zrobiłam w małej tortownicy by każdy mógł go skosztować i by szybko się skończył  i móc zrobić go jeszcze raz..
Do jego przygotowania potrzebujemy:
Na ciasto:

150 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

100 g margaryny

1 jajko

Składniki łączymy w misce .Delikatnie siekamy nożem ,a potem wyrabiamy ręką.
 Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce 30 minut. 
Po tym czasie wykładamy ciasto na dno małej tortownicy średnicy około24 cm i lekko rozciągamy palcami po jej dnie. 
Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiekamy 15 minut. Wyjmujemy.








                    


   Zaczynamy przygotowywać masę serową ,na którą potrzebujemy :




1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka

8 jajek

100 g cukru pudru

100 g tartych migdałów

4 łyżki maku niebieskiego


Rozbijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. 
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy do nich powoli ser ciągle miksując.
Do masy z serem wsypujemy migdały i mak. 
Na koniec łączymy delikatnie z ubitymi białkami.
Przekładamy masę serowa na podpieczony spód. 
Wyrównujemy jego powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu zostawiamy sernik na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Kroimy ,gdy dobrze wystygnie.




1 komentarz:

  1. Wygląda cudnie, bardzo mi się podoba z tymi makowymi kropeczkami :)

    OdpowiedzUsuń