Karnawałowy sernik z migdałami i makiem
Sernik zrobiłam w małej tortownicy by każdy mógł go skosztować i by szybko się skończył i móc zrobić go jeszcze raz..
Na ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g margaryny
1 jajko
Składniki łączymy w misce .Delikatnie
siekamy nożem ,a potem wyrabiamy ręką.
Zawijamy w folię aluminiową i
chłodzimy w lodówce 30 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto na dno
małej tortownicy średnicy około24 cm i lekko rozciągamy palcami po jej
dnie.
Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180
stopni i podpiekamy 15 minut. Wyjmujemy.
Zaczynamy przygotowywać masę serową ,na którą potrzebujemy :
1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
8 jajek
100 g cukru pudru
100 g tartych migdałów
4 łyżki maku niebieskiego
Rozbijamy jajka oddzielając żółtka od
białek. Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem.
Dodajemy do nich powoli ser ciągle miksując.
Do masy z serem wsypujemy migdały i mak.
Na koniec łączymy delikatnie z ubitymi białkami.
Przekładamy masę serowa na podpieczony
spód.
Wyrównujemy jego powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 200
stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu zostawiamy sernik na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kroimy ,gdy dobrze wystygnie.
Wygląda cudnie, bardzo mi się podoba z tymi makowymi kropeczkami :)
OdpowiedzUsuń