Róże karnawałowe
Składniki;
300 g mąki pszennej
5 surowych żółtek
4 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania róż
słodka marmolada
1 białko
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto tj mąkę , proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę zagniatamy rękoma.
Ciasto wychodzi dość twarde ale musi mieć taką konsystencję by można wałkować je swobodnie na stolnicy.
Szykujemy 3 różnej wielkości szklanki tj dużą szklankę ,literatkę i kieliszek .
Wycinamy po tyle samo jednakowych kółek.
Nacinamy każde radełkiem delikatnie tak by nie przeciąć
Układamy kolejno duże kółko , średnie i małe.
Środki smarujemy białkiem by kółka się ze sobą skleiły.
Lekko dociskamy małym palcem po ich środku.
W dość szerokim garnku rozgrzewamy olej .
Wkładamy róże płatkami do doły. Smażymy na złoty kolor.
Po wyjęciu układamy na ręcznikach papierowych.
Na środek każdej z róż kładziemy trochę marmolady.
Posypujemy cukrem pudrem.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz