niedziela, 2 marca 2014

Tort ananasek

Tort ananasek

 

Składniki:
50 g margaryny
1 szklanka cukru kryształ
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
5  jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 opakowanie Masy truskawkowej Dr.
Oetker
1 opakowanie masy śmietanowej Dr.
Oetker
1 opakowanie ananasa krojonego z puszki
1 mandarynka
6 łyżek migdałów tartych
1 l śmietany 36%
1 szklanka soku ananasowego
4 łyżki marmolady truskawkowej.






SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 
Margarynę rozpuszczamy.
Miksujemy jajka z cukrem.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wsypujemy pomału do puszystej masy jajecznej.
Na koniec wlewamy roztopiona margarynę.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm.
Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy ciasto na 3 równe blaty.
Przygotowujemy masy truskawkową i śmietanową wg przepisu na opakowaniu ubijając ja ze śmietaną 36 %.
Na jeden blat skropiony sokiem nakładamy porcje marmolady.
Smarujemy go masą truskawkową . Przykrywamy drugim blatem.
Także skrapiamy go sokiem.
Wykładamy porcje masy śmietanowej, układamy owoce ananasa.
Smarujemy go 2 łyżkami kremu.
Odkładamy około 4 łyżki do smarowania tortu.
Przykrywamy trzecim blatem nasączonym sokiem.
Smarujemy boki tortu odłożoną masą śmietanową .
Posypujemy boki tartymi migdałami.
Ozdabiamy masą truskawkową i owocami ananasa.





Tutaj w przekroju

Smacznego !!!


Ciasta przekładańce

2 komentarze: