Do bułek drożdżowych należy podejść z
sercem i dobrą ręką do jego wyrabiania. Ja uwielbiam go robić a i mam
dla kogo i zawsze chętnie przygotowuję coś na drożdżach.
Teraz bułeczki idealne dla dzieci nie tylko na karnawał ale i też do szkoły .
Może choć jedna się ostanie na drugi dzień ?
50 g świeżych drożdży
700 g przesianej mąki pszennej
200 g cukru kryształu
2 jajka
300 ml ciepłego mleka
2 opakowania cukru wanilinowego
150 ml oleju rzepakowego RAPSO
350 g dżemu z kiwi i limonek
szczypta soli.
1 jajko do smarowania
cukier puder .
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Drożdże rozcieramy w połowie ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki.
Odstawiamy na 10 minut .
Do dość obszernej miski przesiewamy mąkę ,dodajemy jajka, wsypujemy resztę cukru i wlewamy resztę mleka.
Na koniec wlewamy rozczyn.
Mieszamy energicznie. Wlewamy olej i dalej wyrabiamy by dobrze nam się on wchłonął w ciasto.
Odstawiamy miskę z ciastem w ciepłe miejsce i czekamy 60 minut aż podwoi swą objętość .
Wyciągamy ciasto na blat posypany mąką .
Lekko rozpłaszczamy ręką, a następnie szklanką wykrawamy koła jak na pączki.
Delikatnie rozciągamy każde koło i nakładamy na nie łyżeczkę dżemu z kiwi i limonek.
Sklejamy bułeczki tj. pączki.
Układamy na blaszce.
Odliczamy 15 minut i smarujemy je rozmąconym jajkiem.
Bułeczki pieczemy 25-30 minut w temp 180 stopni do złoto brązowego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz