wtorek, 4 lutego 2014

Bułeczki jak pączusie.

                                   Bułeczki jak pączusie.

 

      




Do bułek drożdżowych należy podejść z sercem i dobrą ręką do jego wyrabiania. Ja uwielbiam go robić a i mam dla kogo i zawsze chętnie przygotowuję coś na drożdżach.
Teraz bułeczki idealne dla dzieci nie tylko na karnawał ale i też do szkoły .
Może choć jedna się ostanie na drugi dzień ?




                           Do przygotowania takich bułek - pączusiów potrzebujemy :


50 g świeżych drożdży
700 g przesianej mąki pszennej
200 g cukru kryształu
2 jajka
300 ml ciepłego mleka
2 opakowania cukru wanilinowego
150 ml oleju rzepakowego  RAPSO
350 g dżemu z kiwi i limonek
szczypta soli.
1 jajko do smarowania
cukier puder .






 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drożdże rozcieramy w połowie ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki. 
Odstawiamy na 10 minut .
Do dość obszernej miski przesiewamy mąkę ,dodajemy jajka, wsypujemy resztę cukru i wlewamy resztę mleka.
Na koniec wlewamy rozczyn.
Mieszamy energicznie. Wlewamy olej i dalej wyrabiamy by dobrze nam się  on wchłonął w ciasto.
Odstawiamy miskę z ciastem w ciepłe miejsce i czekamy 60 minut aż podwoi swą objętość .

Wyciągamy ciasto na blat posypany mąką .
Lekko rozpłaszczamy ręką, a następnie  szklanką wykrawamy koła jak na pączki.
Delikatnie rozciągamy każde koło i nakładamy na nie łyżeczkę dżemu z kiwi i limonek.
Sklejamy bułeczki tj. pączki. 
Układamy na blaszce.
Odliczamy 15 minut i smarujemy je rozmąconym jajkiem.

Bułeczki pieczemy 25-30 minut w temp 180 stopni do złoto brązowego koloru.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz