Sernik kajmakowy o smaku truflowym
Składniki:
Ciasto :
100 g margaryny
170 g maki pszennej
20 g kakao
30 g cukru
1 zółtko
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
65 g margaryny
1 kg sera białego mielonego
1 szklanka cukru
5 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
200 g masy kajmakowej o smaku truflowym
Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy margarynę ,cukier ,żółtko oraz śmietanę .
Miksujemy by utworzyła nam się kruszonka.
Wysypujemy nią dno tortownicy o średnicy 24 cm. lekko uciskamy .
Masa serowa:
Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę .
Dodajemy do nich miękka margarynę ,a następnie ser i przesianą mąkę pszenną .
Dzielimy masę na 2 części.
Do jednej dodajemy masę kajmakową o smaku truflowym a druga zostawiamy bez dodatków.
Na kruszonkę wyłożoną w tortownicy nakładamy porcjami dwie masy serowe naprzemiennie by tworzyła się mozaika.
Lekko wyrównujemy powierzchnię .
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 80 minut.
Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach około 15 minut.
Smacznego ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz