środa, 8 stycznia 2014

Słodka pokusa ...

                                  Mazurek bakaliowy 




 Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej
150 g masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka ugotowane na twardo
1 surowe żółtko
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia



Dodatkowo: 

marmolada owocowa



Nadzienie:
 5 białek
100 g cukru pudru

Bakalie:
Orzechy włoskie Kresto
morele suszone Kresto
Rodzynki Kresto
śliwki suszone Kresto
Migdały w płatkach Kresto


Kruszonka:  

150 g mąki pszennej
60 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru. 







Sposób przygotowania:

Ciasto:

Składniki na ciasto najpierw miksujemy, a następnie chwilę wyrabiamy rękami.
Chłodzimy około 2 godziny w lodówce.

 Po tym czasie wałkujemy ciasto na  kształt tortownicy o średnicy 26 cm.
Wykładamy je do niej i lekko dociskamy do dna.
Smarujemy cała powierzchnię marmoladą .


Nadzienie;

Białka ubijamy na sztywno.
 Wsypujemy cukier puder. Bakalie drobno kroimy i wsypujemy do białek.
Masę przekładamy na ciasto.

Przygotowujemy kruszonkę miksując składniki na nią mikserem.
Wyrabiamy chwilę ręką .
Następnie kształtujemy małe listki i układamy na nadzieniu.

Mazurka wstawiamy na 45 minut do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C.










                                          Smacznego.

2 komentarze: