Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka ugotowane na twardo
1 surowe żółtko
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
marmolada owocowa
Nadzienie:
5 białek
100 g cukru pudru
Bakalie:
Orzechy włoskie Kresto
morele suszone Kresto
Rodzynki Kresto
śliwki suszone Kresto
Migdały w płatkach Kresto
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
60 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki na ciasto najpierw miksujemy, a następnie chwilę wyrabiamy rękami.
Chłodzimy około 2 godziny w lodówce.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na kształt tortownicy o średnicy 26 cm.
Wykładamy je do niej i lekko dociskamy do dna.
Smarujemy cała powierzchnię marmoladą .
Nadzienie;
Białka ubijamy na sztywno.
Wsypujemy cukier puder. Bakalie drobno kroimy i wsypujemy do białek.
Masę przekładamy na ciasto.
Przygotowujemy kruszonkę miksując składniki na nią mikserem.
Wyrabiamy chwilę ręką .
Następnie kształtujemy małe listki i układamy na nadzieniu.
Mazurka wstawiamy na 45 minut do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C.
Smacznego.
Ja bym się skusił.
OdpowiedzUsuńO u Ciebie już wielkanocne klimaty.
OdpowiedzUsuń