Torcik orzechowy z rabarbarem
Ciasto ;
200 g maki pszennej
20 g kakao do ciast
30 g zmielonych orzechów laskowych
1 jajko
150 g masła lub margaryny
80 g cukru pudru
200 g maki pszennej
20 g kakao do ciast
30 g zmielonych orzechów laskowych
1 jajko
150 g masła lub margaryny
80 g cukru pudru
Kruszonka:
50 g masła lub margaryny
1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
Masa;
4 łodygi rabarbaru
250 g sera twarogowego białego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
100 g cukru
1 jajko
250 g sera twarogowego białego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
100 g cukru
1 jajko
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i kakao.Dodajemy do nich orzechy ,jedno
jajko a pod koniec pokrojoną margarynę .
Wyrabiamy ciasto,zawijamy w
folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.
Tortownice o średnicy 23 cm
wykładamy folia posmarowaną olejem i posypaną mąką .
Wykładamy na dno
połowę ciasta .
Nakłuwamy widelcem a następnie podpiekamy 15 minut w temp
200 stopni.
Międzyczasie twaróg mieszamy z sokiem i skórką z
cytryny.
Dodajemy jajko,cukier .
Do podpieczonego spodu dokładamy brzegi
zrobione z reszty ciasta.
Wylewamy masę serową i układamy na wierzch
obrany i pokrojony na 5 cm kawałki rabarbar.
Z maki cukru i margaryny
robimy jasną kruszonkę .
Posypujemy po wierzchu masy i rabarbaru.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temp 180 stopni C.
Smaczne połączenie rabarbar i orzechy.
OdpowiedzUsuńWidzę, że u Ciebie sezon rabarbarowy w pełni.
OdpowiedzUsuń