Sernik z brzoskwiniami zalany galaretką Pina Colada
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g margaryny
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
sok i skórka z jednej cytryny
150 g masła
5 jajek
2 budynie śmietankowe z cukrem Winiary
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki o smaku Pina Colada Winiary
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i schładzamy 1 godzinę w lodówce.
Następnie wykładamy je na blaszkę o wymiarach 32 x 26 cm. Wylepiamy również brzegi blaszki na wysokość około 2-3 cm.
Masa serowa:
Białka jaj ubijamy na sztywna pianę
Miękkie masło miksujemy z cukrem i żółtkami.
Następnie dodajemy po łyżce sera ciągle miksując masę .
Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy skórkę z niej otartą na tarce o drobnych oczkach.
Na koniec wsypujemy proszek budyniowy . Miksujemy.
Dodajemy do masy ubite białka i już łyżką delikatnie mieszamy.
Przelewamy na ciasto wyłożone w blaszce.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i pieczemy 120 minut.
Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Galaretki o smaku pina Colada rozpuszczamy wg przepisy na opakowaniu.
Na przestudzony dobrze sernik układamy plastry brzoskwiń i zalewamy tężejącą galaretka
Schładzamy około 3 godzin w lodówce.
Ananasa uwielbiam - a ciasto wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPiękny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
OdpowiedzUsuńapetyczny serniczek
OdpowiedzUsuńJak zwykle ciasta w Twoim wykonaniu, tak i to, prezentuje się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńnapewno 120 minut pieczenia?????
OdpowiedzUsuń