Do zrobienia pierników użyłam :
moreli suszonych Kresto,
migdały pokrojone w słupki Kresto,
tarte orzechy laskowe BackMit oraz
olej Rapso do polania blachy , na której piekłam pierniczki.
Orzechowe pierniczki.
SKŁADNIKI:
1 szklanka cukru
3/4 szklanki miodu prawdziwego płynnego
50 g margaryny
2 jajka
2 i 2/3 szklanki mąki
3/4 szklanki orzechów laskowych tartych BackMit
3/4 szklanki migdałów słupki Kresto
3 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanka pokrojonych drobno suszonych moreli.
SPOSÓB WYKONANIA:
Migdały słupki lub też mogą być płatki mielimy w młynku do kawy.
Mieszamy w misce razem z tartymi orzechami oraz mąką , kakao,cynamonem, goździkami ,solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku.
Stopniowo wsypujemy mieszankę bakalii i mąki.
Miksujemy .
Suszone morele drobno kroimy i łączymy z masą piernikową .
Wyrabiamy chwilę ciasto z morelami, a następnie mokrymi dłońmi nabieramy porcję ciasta , kształtujemy kulki wielkości ciut większej niż orzech włoski i lekko spłaszczamy.
Układamy na blaszce wyłożonej folią skropioną olejem Rapso i posypanej mąką .
Robimy między nimi odstępy 2 -3 cm bo pierniczki sporo urosną podczas pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 -20 minut.
Pierniczki w środku lata? W sumie dlaczego nie? ja jednak zanotuję przepis i wypróbuję przed Gwiazdką :)
OdpowiedzUsuńTak jakoś naszła mnie na nie chęć ,dlaczego mamy twardo trzymać się reguły ,że tylko na święta ?.Ja je lubię zjeść z zimnym mlekiem.
OdpowiedzUsuńLatem takie ciasteczka są idealne do kawy,wyszły rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPiękne i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńTwoje pierniczki wyglądają idealnie apetycznie.
OdpowiedzUsuń