Dziś przyszła pora na testowanie bakalii Kresto i BackMit.
Wykorzystałam je do zrobienia mimo wszystko prostego torcika, w którym do ciasta wykorzystałam mak mielony BackMit ,do masy rodzynki Kresto, do obsypania całego toru i ozdoby tarte orzechy laskowe oraz płatki migdałowe.
Torcik makowo kawowy obsypany migdałami
Ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru
3/4 szklanki maki pszennej
1 szklanka maku mielonego BackMit
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM;
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka 2%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru
250 g margaryny dobrej jakości
50 g rodzynek Kresto
PONCZ:
1 kieliszek spirytusu
125 ml wody przegotowanej i ostudzonej
1 łyżeczka cukru
dodatkowo;
płatki migdałowe Kresto
orzechy laskowe tarte BackMit
wiśnie kandyzowane
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO; Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na
pianę dodajemy pod koniec cukier. Łączymy z żółtkami. Pod koniec
ubijania dosypujemy po łyżce mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do
pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy 26 cm i pieczemy 35 - 40
minut w temp 175 stopni C. KREM; Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem
cukru. Studzimy. Margarynę ucieramy na puch, a następnie do niej
dokładamy po łyżce budyniu. Rodzynki zaparzamy w gorącej wodzie z
dodatkiem spirytusu,odsączamy na sitku. Dodajemy do kremu. Kawę
rozpuszczamy w niewielkiej (ok.50 ml.) ilości wody . PONCZ; Gorącą
wodę łączymy z spirytusem i cukrem, studzimy. Ciasto po upieczeniu
kroimy na dwa blaty. Skrapiamy ponczem i przekładamy kremem, Zostawiamy
trochę kremu do ozdoby. Smarujemy cały torcik kremem, obsypujemy
tartymi orzechami laskowymi, ozdabiamy płatkami migdałowymi i wiśniami.
Chłodzimy około 4 godzin w lodówce ale i tak najlepszy jest na drugi
dzień .
Jakie pyszne ciasto z makiem i migdałami
OdpowiedzUsuńTorcik bardzo ładny,moje smaki lubię makowe ciasto.
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle smacznie i z pomysłem.
OdpowiedzUsuń