Kruche z rabarbarem i bezą
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki maki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1/2 kostki margaryny lub masła
Nadzienie:
3 małe jabłka pokrojone w plastry
500 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
szczypta soli
6 żółtek jaj
1 szklanka słodkiej śmietany np 12 %
1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
beza:
6 białek
1/2 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Ze składników na ciasto robimy kruszonkę Wysypujemy ja do blaszki 26 x32
cm lekko dociskamy do jej dna i podpiekamy 15 minut w temp 180 stopni.
Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną .Mąkę mieszamy z solą. Masę żółtkową
mieszamy z mąką i sola .Dodajemy pokrojony rabarbar i jabłka. Wylewamy
na podpieczony spód z kruszonki i wstawiamy do piekarnika na 60 minut.
Miedzy czasie ubijamy pianę z białek dodajemy cukier. Gdy minie 60 minut
wyciągamy ciasto,wylewamy piane i pieczemy jeszcze 15 minut by beza
nabrała złotawego koloru.
rabarbar już się pokazał w sprzedaży,muszę upiec taki smakołyk
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo pyszny
OdpowiedzUsuńU mnie w ogródku też rabarbar już spory, więc nie mam wyjścia, trzeba zabrać się za pieczenie.
OdpowiedzUsuńPyszniaste :-) dziękuję za udział w akcji rabarbar:-)
OdpowiedzUsuń