Wszystko doprawione tylko Maggi Winiary, która spełnia w 100 % swą rolę smakowe.
RZODKIEWKOWE RACUSZKI ZAKRAPIANE MAGGI
SKŁADNIKI;
40 g startej marchewki
9 startych rzodkiewek
6 liści rzodkiewki
2 łyżeczki Przyprawy w płynie Maggi
3 łyżki słonecznika łuskanego
CIASTO NA RACUSZKI:
2 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
3 jajka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
125 ml ciepłego mleka.
SPOSÓB WYKONANIA:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Rzodkiewki przynosimy z ogrodu obcinamy łodyżki i ogonki.
Myjemy. Ścieramy na tej samej tarce co marchewkę razem ze skórką .
Wybieramy 6 dużych liści rzodkiewki i drobno siekamy nożem.
Wkładamy wszystkie składniki do miski.
W drugiej misce rozczyniamy drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem.
Odstawiamy na 10 minut.
Następnie dosypujemy mąkę , wbijamy jajka i wlewamy olej oraz Maggi.
Energicznie mieszamy na jednolite ciasto.
Odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do ciasta dokładamy przygotowane warzywa i słonecznik, delikatnie mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie racuszki z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy ziarnami słonecznika i skrapiamy odrobiną Maggi.
Jak widać na zdjęciu racuszki możemy podać w całości lub pokroić na tzw paluszki.
Racuszki z rzodkiewki bardzo ciekawy i oryginalny pomysł :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Jeszcze o takich nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńBardzo niestandardowe podejście do rzodkiewki i placuszków. Muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuń