Dziś przy słonecznej pogodzie postanowiłam upiec słoneczna chałkę w trzech smakach.
Wykorzystałam do niej sezam Kresto i mak mielony BackMit oraz olej Rapso.
Doskonale spełniły swoja rolę w wypieku.
Chałka trzy smaki
Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 jajko
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju Rapso
5 łyżek ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko do posmarowania
2 łyżki sezamu Kresto
2 łyżki maku mielonego BackMit
2 łyżeczki kurkumy
SPOSÓB WYKONANIA:
Mleko podgrzewam, a następnie wykruszam do niego drożdże i wsypuję łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszam energicznie i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsypuję mąkę ,wlewam rozczyn, jajko rozmącone z resztą cukru oraz ciepłą wodę i olej.
Dosypuję sól.
Wyrabiam elastyczne i gładkie ciasto.
Odstawiam na 60 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dzielę ciasto na 3 równe części.
Do jednej dodaję sezam,do drugiej mak, a do trzeciej części kurkumę.
Wyrabiam każdy kawałek z osobna.
Robię wałeczki równej długości.
Robię wałeczki równej długości.
Zlepiam początek warkocza i dokładnie do zaplątuję .
Końce zlepiam i podwijam pod spód chałki.
Odstawiam na 20 minut.
Następnie smaruję roztrzepanym żółtkiem .
Piekę 30-35 minut w temp 175 stopni C.
Rewelacyjny pomysł,chałka wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńDo upieczenia chałki nie trzeba mnie długo namawiać, a Twoja prezentuje się znakomicie.
OdpowiedzUsuń