Ciasto;
4 jajka
200 g margaryny
250 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50 ml mleka
3 pomarańcze
4 jajka
200 g margaryny
250 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
50 ml mleka
3 pomarańcze
nadzienie;
300 ml śmietany 36 %
500 g sera trzykrotnie mielonego
150 g cukru pudru
10 g żelatyny
1 galaretka pomarańczowa
1 pomarańcza
polewa czekoladowa.
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy z margaryną i
cukrem. Masę łączymy z białkami. Dodajemy mąkę i miksujemy .
2/3 ciasta
wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm .
Do reszty dodajemy mleko i
kakao i wykładamy na jasne ciasto. 3 pomarańcze obieramy i pozbawiamy
osłonek. Sam ich miąższ wykładamy na ciasto.
Pieczemy 45 minut w 165
stopniach C.
Po upieczeniu studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Dodajemy twaróg wymieszany z cukrem.
Żelatynę moczymy w 50 ml wody
odstawiamy na chwile a następnie podgrzewając rozpuszczamy i lekko
ciepłą wlewamy do masy serowej.
Miksujemy dokładnie. Wykładamy masę na
ciasto. 1 pomarańcze obieramy ,kroimy w półplasterki i układamy na masie
.
Zalewamy tężejącą galaretką .
Chłodzimy by galaretka zastygła. Polewamy
następnie polewą czekoladową robiąc esy floresy.
Bardzo nowatorskie podejście do dobrze znanego ciasta, bardzo podoba mi się Twój pomysł.
OdpowiedzUsuńZ pomarańczą muszą być pyszne! Chętnie wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuń