Sernik pod cytrynową bezą
Delikatny w smaku z wyczuwalna nutą pomarańczy kończący smak na lekkim cytrynowym posmaku soku z cytryny dodanego do piany z białek.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiej margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru
Składniki razem siekamy na jednolite ciasto.Zawijamy w folie aluminiowa i chłodzimy w lodówce 30 minut. Następnie wyciągamy wałkujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 26 x 32 cm.
MASA SEROWA
1 kg sera trzykrotnie mielonego Vitello
1/2 buteleczki zapachu pomarańczowego
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka 2%
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
Miksujemy jajka i żółtka z cukrem , następnie dodajemy o lej, mleko, zapach pomarańczowy i proszek budyniowy.
Na koniec dodajemy po łyżce sera i dokładnie miksujemy.
Przelewamy masę serową na wyłożone w blaszce ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.
BEZA CYTRYNOWA:
6 białek jaj
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny około 3 łyżki
Sernik wyciągamy po czasie pieczenia. Wykładamy delikatnie piane z białek i pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze.
Ale serniczek! Do kawki by się zjadło kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńzapraszam i bardzo go polecam
OdpowiedzUsuńteż na niego patrzyłam,super sernik
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńNizwykle kusząco wygląda Twój sernik.
OdpowiedzUsuń