Marchewkowo koperkowe kopytka
SKŁADNIKI;
600 g ugotowanej marchwi
240 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz czarny mielony
3 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanego koperku
SPOSÓB WYKONANIA:
Ugotowane marchewki tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.
Dosypujemy obie mąki.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Na koniec dodajemy drobno posiekany świeży koperek.
Wyrabiamy na jednolite ciasto , które lekko odchodzi od ręki.
Przekładamy na podsypaną mąką stolnice i dzielimy na kawałki.
Kształtujemy z nich rulonik i lekko dociskamy palcami.
Kroimy oprószonym w mace nożem kształty rombów.
Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Przekładamy na talerz i okraszamy bułka tarta przesmażona na margarynie lub maśle.
fajny pomysł i na pewno ciekawy smak
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój pomysł na przemycenie zdrowej marchewki w ulubionych kluseczkach wielu dzieci.
OdpowiedzUsuń