SKŁADNIKI:
6 szklanek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 kostka- 100 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
250 ml ciepłego mleka
1 łyżka soli
3/4 szklanki oleju rzepakowego Rapso
ziarna słonecznika Kresto
sezam Kresto
125 ml mleka do smarowania bułek przed pieczeniem lub
1 jajko rozmącone z niewielka ilością wody.
SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystkie składniki wkładamy do miski. Wyrabiamy najpierw łyżką, a gdy masa się połączy wyrabiamy około 10 minut ręką .
Odstawiamy ciasto na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjmujemy z miski na stolnice i dzielimy na dwie mniej więcej równe części.
Do jeden dosypujemy ziarna słonecznika około 5 łyżek i wyrabiamy by ziarna dokładnie rozłożyły się po cieście.
Każdy kawałek ciasta dzielimy na 100 g kawałki.
Kształtujemy kule i układamy na blasze.
Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ścierką
Przed pieczeniem bułki bez dodatku smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem a te z ziarnami słonecznika posypujemy jeszcze jego ziarnami .
Zrobiłam tak dla odróżnienia które jakie są .
Pieczemy bułki w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 20 -25 minut.
Zostawiamy do wystudzenia na blaszce.
Polecam, szybko się wyrabia, a potem tylko kwestia ukształtowania i upieczenia.
SMACZNEGO
wyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję i są na prawdę szybkie w wykonaniu..:0
UsuńBułeczki idealne na śniadanie,ładnie wyrosły,masz rękę do drożdżowego ciasta.
OdpowiedzUsuńe tam ,,tylko je bardzo lubię
UsuńJakie śliczne, pulchne, idealne!
OdpowiedzUsuńdzieci stwierdziły ,że lepsze niż te ze sklepu a jeszcze ciepłe..:)
UsuńPięknie Ci się upiekły te bułeczki i myślę, że Twoje dzieci wiedzą co mówią, na 100% domowe bułeczki smaczniejsze od sklepowych.
OdpowiedzUsuńi znów je zrobię ..:)
Usuń