Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem
Składniki;
600 g maki pszennej
250 ml ciepłego mleka
200 g cukru
250 g margaryny roztopionej
100 g masy makowej lub maku niebieskiego
25 g drożdży świeżych
Dodatkowo :
1 jajko do smarowania
wiórka kokosowe do posypania
Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej by nabrały temperatury pokojowej.
Margarynę rozpuszczamy, mleko podgrzewamy by było ciepłe.
W mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru.
Odstawiamy do podrośnięcia
Do większej miski wsypujemy mąkę , resztę cukru i podrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy ręką pod koniec wlewając margarynę .
Wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odstawać swobodnie od ścianek miski około 15 minut.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na równe kawałki.
Przygotowujemy długie na około 50 cm wałki grubości około 2 cm.
Zaczynamy zwijać .
3 razy zwijamy od lewej strony do środka, a następnie w drugą stronę raz.
Końcówkę chowamy pod bułkę .
Gotowe układamy na posmarowanej olejem i obsypanej mąką blaszce.
Masę makową kładziemy gdzieniegdzie na bułach, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 -25 minut aż nabiorą złotego koloru.
Po przestudzeniu robimy lukier mieszając cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz