Dynia króluje jesienią na naszych stołach w wielu pysznych daniach, wypiekach i w postaci dżemu.
Dyniowa tarta grzechu warta.
O warta, bo jest wilgotna i ma posmak słodyczy pochodzacy od cukru , który był dodany przy jej przygotowaniu.
Prawda ,że wyglada jak letnie słońce...?
Można ją bardzo prosto wykonać . Do jej przygotowania potrzebujemy :
NA CIASTO;
240 g mąki pszennej
szczyptę soli
180 g miękkiej margaryny
2 łyżeczki cukru kryształu
3 łyżki zimnej wody
1 żółtko
DO MASY DYNIOWEJ TZW. NADZIENIA POTRZEBUJEMY :
0,5 kg świeżej dyni obranej ze skóry i wydrążonym miąższem
125 g cukru kryształu
1 łyżeczkę imbiru Prymat
3 jajka
i 150 ml 12% śmietany.
1 łyżeczka kurkumy
Składniki potrzebne na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy.
Przekładamy na folię aluminiową , zawijamy i chłodzimy w lodówce 30 minut.
Po tym czsie wałkujemy na blacie kuchennym lub stolnicy podsypanej mąką i przekładamy do formy na tarte.
Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy z dynii.
Formę wcześniej smarujemy margaryną .
Dynię kroimy na małe kawałki i z dodatkiem kurkumy gotujemy do miękkości.
Odcedzamy i studzimy.
Blenderem Bosch miksujemy na papkę .
Do wystudzonej dyni dodajemy następnie resztę składników i dokładnie miksujemy.
Wykładamy na schłodzone ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i pieczemy 50 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem kryształem lub pudrem.
Gdzie można nabyć dynię o tej porze roku?
OdpowiedzUsuń