Pasztet na święta to nieodzowny towarzysz domowych wędlin. Ja co roku robię inny. Teraz przyszła pora na ten pasztet mozaika.
Nazwę
swą wziął od składników, w których możemy znależć mięso wieprzowe w
całości i w postaci zmielonej oraz mięso
drobiowe .
Pasztet mozaika
SKŁADNIKI;
400 g fileta z kurczaka
500 g mięsa mielonego wieprzowego
300 g łopatki wieprzowej w kawałku
1 puszka groszku konserwowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
2 zabki czosnku
Bułka tarta do wysypania formy.
Umyty i osuszony ręcznikami papierowymi filet kroimy w drobną kosteczkę .
Przekładamy go na rozgrzany olej i smażymy około 10 minut.
Mięso z łopatki kroimy jak najdrobniej i także smażymy by było na
półmiękkie.
Do dużej miski przekładamy zmielone mięso wieprzowe, przestudzony filet z kurczaka i mięso z łopatki.
Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, groszek, musztardę i koncentrat pomidorowy, bułkę tartą.
Doprawiamy do smaku.
Mieszamy ręką dokładnie łącząc składniki.
Formę keksową wyłożoną folią aluminiową smarujemy margaryną lub olejem posypujemy bułką tartą .
Wykładamy całą mase uciskając ją delikatnie.
Wstawiamy do pikarnika z funkcja termoobiegu w temp.180 stopni C i pieczemy 80 - 90 minut.
Wkładając do trubu normalnego piekarnika pieczemy pasztet w tej samej temp. i tyle samo czasu.
Na dnie piekarnika ustawiałam garnek emaliowany z zimną wodą by pasztet nie był suchy.
Po upieczeniu wyjmujemy studzimy.
Dopiero po całkowitym wystudzeniu możemy go pokroić .
Pasztet mozaika
SKŁADNIKI;
400 g fileta z kurczaka
500 g mięsa mielonego wieprzowego
300 g łopatki wieprzowej w kawałku
1 puszka groszku konserwowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
2 zabki czosnku
Bułka tarta do wysypania formy.
Umyty i osuszony ręcznikami papierowymi filet kroimy w drobną kosteczkę .
Przekładamy go na rozgrzany olej i smażymy około 10 minut.
Mięso z łopatki kroimy jak najdrobniej i także smażymy by było na
półmiękkie.
Do dużej miski przekładamy zmielone mięso wieprzowe, przestudzony filet z kurczaka i mięso z łopatki.
Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, groszek, musztardę i koncentrat pomidorowy, bułkę tartą.
Doprawiamy do smaku.
Mieszamy ręką dokładnie łącząc składniki.
Formę keksową wyłożoną folią aluminiową smarujemy margaryną lub olejem posypujemy bułką tartą .
Wykładamy całą mase uciskając ją delikatnie.
Wstawiamy do pikarnika z funkcja termoobiegu w temp.180 stopni C i pieczemy 80 - 90 minut.
Wkładając do trubu normalnego piekarnika pieczemy pasztet w tej samej temp. i tyle samo czasu.
Na dnie piekarnika ustawiałam garnek emaliowany z zimną wodą by pasztet nie był suchy.
Po upieczeniu wyjmujemy studzimy.
Dopiero po całkowitym wystudzeniu możemy go pokroić .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz