środa, 6 marca 2013

Babeczki pszenno żytnie

                          Babeczki pszenno żytnie 

 

Składniki;

250 g margaryny
5 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej typ 650 
1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru Królewskiego

 

 

Sposób wykonania:

 Białka oddzielamy od żółtek. 
Ubijamy je na sztywną pianę .
Margarynę  ucieramy z cukrem.
Dodajemy kolejno po jednym żółtku. 
Miksując dosypujemy obie maki z proszkiem do pieczenia.
 Pod koniec dodajemy ubita pianę delikatnie mieszając łyżką .
Przekładamy masę do muffinek.




 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy wg swego uznania.
Doskonałe dla dzieci do kakao lub ciepłego mleka.






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz