Babeczki pszenno żytnie
Składniki;
250 g margaryny
5 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru Królewskiego
Sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy je na sztywną pianę .
Margarynę ucieramy z cukrem.
Dodajemy kolejno po jednym żółtku.
Miksując dosypujemy obie maki z proszkiem do pieczenia.
Pod koniec dodajemy ubita pianę delikatnie mieszając łyżką .
Przekładamy masę do muffinek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy wg swego uznania.
Doskonałe dla dzieci do kakao lub ciepłego mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz