środa, 6 marca 2013

Rybne pulpeciki z mintaja

                Rybne pulpeciki z mintaja

 

Składniki;

5 płatów mintaja

bułka tarta

4 jajka 

pieprz czarny do smaku

przyprawa do ryb około 1/2 łyżeczki

gałka muszkatołowa do smaku

mąka do obtaczania pulpecików

4 łyżki keczupu

1 łyżka mąki wymieszana w 200 ml wody do zagęszczenia sosu

 

Płaty mintaja mielimy bądź drobno kroimy. 

Dodajemy jajka , przyprawiamy pieprzem,gałka i przyprawą do ryb. 

Wsypujemy bułkę tartą tak by masa była zwięzła i dało lepić się z niej kulki wielkości orzecha.

 

 Pulpeciki obtaczamy w mące.

 W rondlu gotujemy wodę z kostką rosołową bądź gdy mamy rosół używamy jego.

Wkładamy kolejno pulpeciki do rondla i gotujemy 10 minut. Wlewamy keczup. Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.

Doprawiamy pieprzem czarnym wg upodobań.

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :)juz dzis wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha!!!!! zrobione ,prosto i smacznie polecam:))) Ja tylko zmieniłam ilosc jaj,dałam 2 całe i wystarczy.POLECAM

    OdpowiedzUsuń