0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0--0-0-0-00-0--0-00--0-0-0-00--00-0-0-
0--00-0-0-0--00-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0
Ciasto drożdżowe:
250 g mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki cukru
20 g drożdży
szczypta soli.
1/4 szklanki mleka
50 g margaryny
1 pętko ugotowanej wcześniej białej kiełbasy
ziele angielskie
1 jajo do smarowania ciasta.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę ,wbijamy jedno jajo i dodajemy reszte cukru.
Wlewamy wyrosniety rozczyn i wyrabiamy około 10 minut.
Nastepnie wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę .
Wyrabiamy jeszcze około 15 minut.
Prezkładamy ciasto do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy by podwoiło swą objętość.
Po czasie oczekiwania dzielimy ciasto na 2 części.
Jedną wałkujemy na placek grubości 2-3 mm i szklanką wykrawamy kółka.
Kiełbasę dzielimy na 3 części i obieramy z błonki.
Każdy kawałek układamy na kółku ciasta, zlepiamy tworząc tułów królika.
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0---000-0-0-00-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0
Końcówkę zlepianego ciasta przecinamy nożyczkami i kształtujemy uszy.
Z ziela angielskiego lub czarnego pieprzu robimy oczy.
Smarujemy każdego rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym pioekarniku do 180 stopni C przez 15 minut tak by nabrały rumianych kolorów.
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-0-0-0-0-0-0-0--0-0-0-
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz