Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką
I WARSTWA - ciasto,
100 g margaryny miękkiej
szczypta soli,
100 g cukru pudru
6 łyżek mleka,
150 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 żółtka,
II WARSTWA,
3 białka,
150 g cukru kryształ,
4 łyżki wiórek kokosowych kolorowych,
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki mąka do formy,
2 łyżeczki margaryny do formy,
400 g rabarbaru
Z podanych składników robimy ciasto:
Miksujemy margarynę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka.
Dokładnie łączymy ze sobą . Na koniec wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej folią aluminiową , posmarowaną margaryną i posypaną mąką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiekamy 15 minut.
Międzyczasie ubijamy białka na sztywno, dodajemy pod koniec cukier kryształ i ubijamy aż białka będę lśniące. Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy w kosteczke 1,5 cm.
Mieszamy z ubitymi białkami.
Mieszamy dokładnie białka dosypując do masy pod koniec wiórka kokosowe, ja użyłam pomarańczowych.
Na upieczone ciasto wykładamy mase z białek i owoców. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz