czwartek, 7 marca 2013

Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką

Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką



     

I WARSTWA - ciasto,

 100 g margaryny miękkiej
 szczypta soli,
 100 g cukru pudru
 6 łyżek mleka,
 150 g mąki pszennej
 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000,
 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
 3 żółtka,

 II WARSTWA,

 3 białka,
 150 g cukru kryształ,
 4 łyżki wiórek kokosowych kolorowych,
 2 łyżki płatków migdałowych
 2 łyżki mąka do formy,
 2 łyżeczki margaryny do formy,
 400 g rabarbaru

Z podanych składników robimy ciasto:
Miksujemy margarynę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka.
Dokładnie łączymy ze sobą . Na koniec wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej folią aluminiową , posmarowaną margaryną i posypaną mąką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiekamy 15 minut.
Międzyczasie ubijamy białka na sztywno, dodajemy pod koniec cukier kryształ i ubijamy aż białka będę lśniące. Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy w kosteczke 1,5 cm.
Mieszamy z ubitymi białkami.
Mieszamy dokładnie białka dosypując do masy pod koniec wiórka kokosowe, ja użyłam pomarańczowych.
Na upieczone ciasto wykładamy mase z białek i owoców. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz