piątek, 15 marca 2013

Szachownica drożdżowa z makiem i cynamonem.

Połączenie dwóch smaków w jednym cieście drożdżowym. Dla każdego coś dobrego.

   Szachownica drożdżowa z makiem i cynamonem.


Składniki;
1 kg mąki pszennej
5 jajek
1 szklanka cukru
200 ml mleka
szczypta soli
100 g drożdży świeżych w kostce
Nadzienie;
masa makowa gotowa około 300 g
cynamon Prymat - 1 opakowanie
cukier do posypywania - około 1/2 szklnaki
1/2 szklanki oleju do smarowania ciasta.

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże z dodatkiem 2 łyżek cukru.
Odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosły.




Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę , sól, wbijamy jajka i wsypujemy resztę cukru.
Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

                                                                      


Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe części.
Wałkujemy na stolnicy podsypujac mąką na grubość około 4 mm.
Na jednym "placku"po posmarowaniu go olejem i posypaniu cukrem nakładamy masę makową .

                                                            




Zwijamy w rulon, a następnie kroimy na około 10 cm kawałki.








Drugi i trzeci kawałek ciasta także wałkujemy ale tym razem po posmarowaniu olejem i posypaniu cukrem posypujemy gęsto cynamonem.





Także zwijamy w rulon i kroimy na kawałki.
Układamy na przemian w blaszce o wymiarach 32x26 cm.







Odstawiamy na 10 minut.
Następnie smarujemy wierzch olejem, posypujemy cukrem i cynamonem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 45 - 50 minut.






2 komentarze: