Krokiety maja tyle do siebie,że
smakują z każdym farszem. Nie tylko tradycyjnie zrobione są smaczne.
Warto eksperymentować ze smakami i próbować co nam z tego wyjdzie.
Naleśniki:
3 szklanki mąki,
3 szklanki mleka,
2 jajka,
50 ml oleju,
100 ml wody gazowanej,
FARSZ;,
300 g mięsa drobiowego z rosołu,
300 g pieczarek
4 łyżki oleju do smażenia,
pieprz czarny mielony
sól do smaku,
3 jajka,
Panierka:
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka mąki,
1 jajko,
olej do smażenia,
Sos:
2 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany
Naleśniki:
Ze składników na naleśniki robimy ciasto. Smażymy naleśniki lekko rumieniąc. Studzimy.
Farsz:
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy na 2 łyżkach oleju.
Mięso z kurczaka , u mnie z brojlera z niedzielnego rosołu obieramy od kości i drobno kroimy.
Przesmażamy na 2 łyżkach oleju , dodajemy 3 jajka.
Mieszamy solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy chwilę razem.
Łączymy z przestudzonymi pieczarkami.
Doprawiamy jeszcze do smaku wg. uznania.
Na przestudzone naleśniki kładziemy po porcji farszu.
Składamy w rulonik formując krokiety.
Obtaczamy je w mące, jajku ,a na koniec w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Możemy podawać z sosem majonezowo -śmietankowym, gdzie mieszamy tylko majonez ze śmietaną doprawiając pieprzem.
zjadłabym... ostatnio nawet koleżanka z grupy mi ochoty narobiła
OdpowiedzUsuńpiękne ;)
OdpowiedzUsuń