Składniki na ciacho:
około 400 g herbatników
1 masa kajmakowa o smaku kakaowym
Masa budyniowa:
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
250 g margaryny
Bita śmietana:
600 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny Prymat
3 michałki do ozdoby lub kawałek czekolady
SPOSÓB WYKONANIA;
Do dużej blaszki 26 x36 cm wykładamy warstwę herbatników tak by pokryły całe jej dno. Smarujemy połową masy kajmakowej.
Na posmarowane herbatniki kładziemy drugą ich warstwę i znów smarujemy masą kajmakową.
2 szklanki mleka gotujemy.
W reszcie mieszamy mąki i cukier .
Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń studzimy.
Na masie układamy znów warstwę herbatników lekko je dociskając.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno .
Pod koniec dodajemy cukier puder.
Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie.
Dodajemy do ubitej śmietany.
Za pomocą szprycy robimy dekoracje na cieście
Posypujemy startymi na tarce jarzynowej michałkami .
Gdy nie mamy cukierków to możemy wykorzystać czekoladę .
Chłodzimy około 4 godzin w lodówce.
Koocham je:D.
OdpowiedzUsuńproste i pyszne ;d
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto,bardzo je lubię
OdpowiedzUsuń