środa, 6 marca 2013

Pierekaczewnik z białym serem

          Pierekaczewnik z białym serem

 

 

Składniki:

   1/2 kg mąki pszennej,
    2 jajka,
    150 g masła roztopionego,
    500 g sera białego półtłustego,
    4 łyżki cukru kryształ,
    2 łyżki śmietany osiemnaście proc,
    1 łyżka soku z cytryny,
 woda przegotowana wystudzona ile zabierze ciasto




Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka i wlewamy wodę .
Wyrabiamy tak i wlewamy tyle wody by ciasto był zwięzłe, a zarazem elastyczne.


Ten kto robi makaron nie powinien mieć z tym problemu. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 kawałki. 


Ser łączymy ze śmietaną ,cukrem i sokiem z cytryny. Energicznie mieszamy. Ciasto wałkujemy na cienkie placki podsypując mąką . Masło roztapiamy. Jeden płat ciasta kładziemy na stolnice ,smarujemy masłem ,przykrywamy drugim płatem.
Wałkujemy ,składamy w pół ,smarujemy znów masłem i przykrywamy 3 płatem ciasta.
Wałkujemy ,składamy w pół i przykrywamy 4 kawałkiem ciasta.
Wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm .




 Na ciasto wykładamy masę serową .
 Zwijamy ściśle w rulon. Skręcamy ściśle ciasto - rulon w ślimaka.
Przekładamy do wysmarowanej tortownicy.
 Smarujemy pozostałą margaryną . 
Pieczemy 70 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.
Kroimy ,gdy wystygnie.



1 komentarz:

  1. wygląda i brzmi pysznie..jeszcze nie jadłam takiego cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń